Maroko je krajina kde sa stretáva Arabský, Berberský a Európsky svet.  V uliciach Marakéšu natrafíte na krotiteľov hadov, v garbiarskej manufaktúre vo Feze si pričuchnete ku „ kaka šanelu“, sladký mätový čaj si vychutnáte v jednej z kaviarní v modrých uličkách Chefchouenu.

Agadir

Prímorské mesto Agadir (múr, pevnosť z berberčiny)sme dosiahli po štvorhodinovom lete z Viedne. Inak slnkom zaliate pláže nás vítali hmlou, ktorá tu vyčíňa až do konca leta. Neznamená to, že je prekážkou v kúpaní.

Agadir Beach

Na pláž sme zavítali krátko po raňajkách a vo vodách Atlantického oceánu boli už desiatky lokálnych turistov či miestnych obyvateľov. Pobrežie Agadiru disponuje 10-timi kilometrami pláží z čoho samotná Agadir beach má cez tri kilometre. Vďaka tvaru polmesiaca chráni návštevníkov pred veľkými vlnami. Prebiehajú na nej rôzne aktivity. Od skorého rána sa urputne bojuje vo futbale. Samozrejme som sa nechal zlákať týmto mne veľmi blízkym športom. Najkrajší výhľad na pláž sa naskytne z časti Kasbah kam sa viete dostať lanovkou.

To čo som sa pri prípravách na trip Marokom dočítal a dopočul sa pretavilo v pravdu. Maročania sú priateľskí a pohostinní ľudia. Viem, že veľa ľudí trpí predsudkami pred moslimským svetom ale treba sa otvoriť a dať šancu každému.

Maročania sú skutočne priateľskí národ

Zaujímavé miesta v okolí Agadiru

Legzira beach

Pláže v Agadire sú pekné a upravované ale tou najzaujímavejšou na celom východnom pobreží je pláž Legzira (blízko Sidi Infi). Hajlajtom pláže boli tri oblúkové prechody v červenom pieskovci ponad pláž. V roku 2016 jeden z nich skolaboval a tak zanechal osamote dva otvory akoby vytvorené pre obrov.

Crocopark

Na výpadovke smerom do Marakéšu natrafíte na Crocopark. Na návštevu si rezervujte pol dňa. Parkom môžete obdivovať botanickú aj kaktusovú záhradu. Napriek názvu Crocopark, sa v areáli nachádzajú aj leguány, pytóny či anakondy. Krokodíla nílskeho chce samozrejme vidieť každý, najmä počas kŕmenia. Informácie ohľadom vstupného nájdeš tu.

Paradise valley

35 kilometrov severne od Agadiru sa nachádza údolie, ktoré vás privedie do raja. Veď sa tak aj volá, v angličtine. Rieka Tamragt sa po milióny rokov zarezávala do pohoria Atlas aby vytvorila toto skvostné prostredie kde vás po zimnom období čakajú skalné bazéniky naplnené osviežujúcou vodou. MIestni sem chodia často na pikniky a môže sa stať, že pri ich pohostinnosti budete pozvaný k obedu. Ak nie, pri vchode do údolia vás obslúžia predajcovia tagine (tadžin).

Tagine je najfrekventovanejšie marocké jedlo pripravované v rovnomennej hlinenej amfore. Hlavnou zložkou je ryža alebo kuskus, ktoré v sebe môžu skrývať kuracie mäso alebo je podávané ku jedlu vo forme špízov. Ryža či kuskus sú pod fasádou tvorenou grilovanou zeleninou.

Národné jedlo tagine

Marakéš

Neodmysliteľnou zastávkou pri návšteve Maroka je určite Marakéš. Červené mesto ako sa zvykne nazývať pre červené tehly z ktorých je značná časť vybudovaná, je jedným zo štyroch marockých kráľovských miest.

Námestie Jemaa el Fna

Dominantou mesta je síce  77 metrov vysoký minaret mešity Koutoubia no najrušnejším miestom je bez pochýb námestie Jemaa el Fna. Námestím sa miešajú vône korenín s chuťami čerstvých ovocných džúsov. Producenti jedál sa vám snažia do hláv dostať číslo ich stánku v domnienke, že sa tam zastavíte na večeru.

Krotitelia hadov vydávajú ohlušujúci rachot na rôzne hudobné nástroje aby na seba upútali pozornosť. Na krku mi končia dva hady, chcem sa ich zbaviť a urobiť fotku kobrám, ktoré sú evidentne omámené a možno majú vytrhnutú čeľusť.

Predajcovia suvenírov sú okay, pričom o tíme krotiteľov hadov sa to povedať nedá. Sú vtieraví a neodbytní. Skrývame sa pred nimi na terase jednej z reštaurácií, ktoré obklopujú námestie. Výhľad je úžasný a konečne je hluk a ruch trochu opodiaľ.

Maročania čakajú na hlas meuzína (služobník mešity)aby sa aj oni mohli pustiť do jedla.

Námestire Jemaa el Fna

Záhrady Le Jardin Majorelle a Palác Bahia

Ako oddych od ruchu a crowded efektu (preplnenosti) poslúžia aj Záhrady Le Jardin Majorelle.  Založil ich francúzsky maliar Jacques Majorelle. Do podoby ako ich poznáme dnes ich rekonštruoval módny návrhár Yves Saint Laurent so svojim partnerom.

Na okraji mediny (starého mesta) ale nie nie na okraji dôležitosti sa nachádza Palác Bahia. Rozlohou nie veľká atrakcia ale krásou ornamentov a maľbami na dreve (zouak)hodná návštevy.

Ait Benhaddou

V okolí Marakéšu stojí za zmienku návšteva beduínskej dediny Ait Benhaddou (Pieskový zámok) do ktorého sa vchádza hlinenou bránou. Deja vu, pomyslíte si pri pohľade naň. Úplne oprávnene. Natáčalo sa tu mnoho filmov, naprílad Múmia, Princ z Perzie, Kráľovstvo nebeské či Gladiátor.

Jedinou nevýhodou je poloha. A to preto lebo neleží na ceste ktorá spája Agadir s Marakéšom. Nachádza sa asi 180 kilometrov juhovýchodne od Marakéšu a to v Maroku znamená zhruba tri hodiny jazdy autom. Pre tento problém sa táto atrakcia nevmestila do nášho itineráru.

Casablanca

Pri plánovaní výletu Marokom som hľadal oporné body aby som rozdelil trasu rovnomerne na každý deň tak aby som cestovaním a čekinom v hoteloch zabil maximálne 5 hodín/denne. To znamená približná denná trasa mala merať okolo 250 kilometrov.

Casablancu som poznal iba podľa rovnomenného romantického filmu z obdobia Druhej svetovej vojny. To, že ide o najväčšie mesto s veľkým prístavom som zistil až dodatočne. Táto informácia mi aj vysvetlila veľkú stavebnú aktivitu v oblasti a zelené polia v okolí. Pokiaľ po Marakéš sme videli iba vyprahnutú zem, od Casablanky sa okolie rozzelenalo pestovanými plodinami (zelenina, melóny, pšenica , cícer, olivy, dub korkový).

Dominantou mesta je minaret mešity Hassan II. S výškou dvesto metrov je najvyšším na svete. Samotná mešita je tretia najväčšia na svete. Okázalé dielo, ktoré západom slnka získavalo ďalšie bonusové body za krásu. Pre nemoslimov je vstup zakázaný. Tento zákaz ale neplatí pre exkurzie, ktoré sa konajú od 9:00 do 15:00. Bližšie informácie nájdeš tu.

Ako všetky mestá historického charakteru aj toto má svoju medinu. Úzke uličky s malými križovatkam sú rozdelené na oddelenia ako supermarket. Tu je ovocie so zeleninou, tam oblečenie a tam začína oddelenie so spotrebným tovarom.

Už v máji sa môžete rozhodnúť pre návštevu Casablanky z dôvodu kúpania. Verejná pláž Lalla Meryem praská vo švíkoch. Nie dokonalo udržiavaná v čistote ale drobné odpadky pohodené mimo koša nepokazia zážitok, ktorý ponúkajú prílivové vlny. Plážový predavači obohotia vaše chuťové poháriky vyprážanými lístkovými taštičkami briouats. Taštičky sú plnené viacerými viariantami. Osobne som vyskúšal sladkú kombináciu ryže so škoricou a štipľavý variant.

Fez

Ďalšou zastávkou smerom na sever bolo mesto Fez. Fez je tretie najväčšie mesto Maroka s najväčšou mestskou časťou sveta bez automobilov. Uličky mediny sa teda nachádzajú aj tu. Pre zmenu si nedáme tadžin ale skúšame miestne palacinky. Cesto je tak tenučké, že je cez neho vidno. Vláčnosť mu ale nechýba a ak chcete, za 5 dirhamov (50 centov) vám ju potrú figovým džemom.

Maroko bolo dlho zatvorené turistom pre kovid. Iba sedem dní pred našim odletom zmiernili podmienky. V uličkách to ale bolo vidno a turistov z Európy bolo ako šafránu. Pre domácich sprievodcov nebolo teda ťažkou úlohou vystopovať nás. Ihneď sme dostali ponuku návštevy miestnych garbiarní.

Po prílete do Maroka dostanete hneď na letisku zdarma SIM kartu do mobilu, na ktorej máte dokonca pár voľných minút v rámci miestneho hovoru. Keďže nás čakala trasa o dĺžke 1200 kilometrov, bez váhania sme túto ponuku využili a dobili sme ich dátami (10 €/10GB).

Garbiarne Chouwara

O služby sprievodcu sme teda nestáli. Garbiarne Chouwara (tannery Chouwara)sme vedeli nájsť pomocou navigácie. Dorazili sme na miesto kde sa núkali dve možnosti. Vidieť garbiarne z terasy obchodu s kožami. Táto možnosť bola bezplatná. Samozrejme bolo očakávané, že si niečo kúpite.

So sprievodcom či bez?

Druhou možnosťou bol sprievodca s ufúľanými rukami od farby, ktorá vás mala presvedčiť o tom, že skutočne pracuje v garbiarni. Za štyri osoby si vypýtal 100 dirhamov (10 €). Žiaden veľký výklad sa nekonal ale garbiareň ste mohli navštíviť úplne zblízka. To zasa nebola až tak veľká výhra nakoľko sa kože namáčajú do kadí kde sa nachádza vtáčí trus. Zápach amoniaku je cítiť vo všetkých dutinách. Domáci tento zápach volajú kaka šanel. Na zmiernenie zápachu sa používajú steblá rastlín (petržlenová vňať).

Druhá šanca pre smetisko

Okrem Mediny sme natrafili na ďalšie trhovisko. Osobne milujem trhy kde sa stretnete s lokálnymi produktmi. Tento trh bol výnimočný miestom. Pamätáte si keď na okraji každej dediny bolo smetisko? V Maroku to tak ešte stále je. A na takom smetisku sa konajú miestne trhy. Keď sme už pri tých smetiskách, tie boli veľkým negatívom. V ulicach predmestia väčších miest fungovali tvrdé spaľovne. To znamená, že sa vyniesol bodrel na ulicu a pálil sa. No hrozné niečo ..

Trhovisko na smetisku

Chefchouen

Maroko má nielen Červené mesto – Marakéš ale aj Modré. Fasády domov v Chefchouen sú namaľované odtieňmi modrej. Existuje veľa vysvetlení prečo je tomu tak. Niektoré vravia, že to urobili pôvodní osadníci – žiadia. Ďalšia teória hovorí o tom, že modrá reprezentuje more, ktoré tu nie je pretože mesto sa nachádza v pohorí Ríf. Najpoužívanejšou teóriou je tá, ktorá hovorí, že modrá odpudzuje moskyty.

Pohorie Ríf

Chefchouen je obklopený pohorím Ríf. Výlet do neho teda volá po absolvovaní aspoň jednej z turistický trás v okolí. To, že sa nachádza v horách je zakotvené už v jeho názve. Chefchouen znamená „pozri na tie rohy“. Rohami sú myslené dva vrcholy priamo nad modrými uličkami.

Chefchouen bol ozdobou celého výletu a mne zostáva dodať iba informácia aby ste si dali pozor na vreckových zlodejov a recepčných v hoteloch, ktorý sa snažia klientom naúčtovať rôzne poplatky. Ako východiskový bod pre odlet sme použili letisko v Tangeri. Ušetrili sme tak čas a palivo pre návrat do iného mesta ale zaplatili sme jednorazový poplatok za prenájom auta vo výške 160 €.

Z Tangeru je veľmi dobré lodné aj letecké spojenie do Španielska.

Ubytovanie

Ak cestujete do Maroka, nevyhnutnosťou je využiť riád (Marocký typický dom postavený okolo centrálneho nádvoria)s hammamom (niečo ako Turecké kúpele). Väčšina z nich sa zmenili na hotely a preto jeden odporučím. Nevýhodu je poloha, nachádza sa asi 10 km od Marakéšu ale zvyšok stojí za to. Je to Hotel Kasbah Le Mirage & Spa.

Hotel Kasbah Le Mirage & Spa

Praktické rady na cestu autom

Auto som si prenajal online z pohodlia domova. Cena sa pohybuje okolo 30 €/deň vrátane plného poistenia. Doplatok za druhého vodiča je 30 € na dobu prenájmu. Ak sa rozhodnete vrátiť auto na inom mieste ako ste ho vyzdvihli, platí sa jednorazový poplatok. V mojom prípade to bolo viac ako 160 €, keďže sme ho vrátili na 800 kilometrov vzdialenom mieste.

S počiatku som mal trochu obavy z nočného prevzatua auta. Väčšinou si za to účtujú ďalší poplatok. Bol som rád, že všetko fungovalo ako cez deň. Dokonca nám na počkanie opravili svetlo. Podotýkam, že bola jedna hodina nadránom. Ceny prenájmu si môžete pozrieť tu.

Diaľnice má Maroko vybudované v dobrom stave. Ich používanie je podmienené mýtom (Peage), ktoré sa platí ako cestarina v Chorvátsku. Prejdete bariérou kde si vezmete lístok a na konci úseku platíte. Zhruba 200 km úsek nás vyšiel na cca 70 MAD (7€). Dávajte si pozor pri výdavku. Zamestnanec vám vydá o 5-10 MAD menej a rýchlo zodvihne rampu aby ste sa ponáhľali vpred.

Povolená rýchlosť na diaľnici je 120 km/hod. Policajtov nájdete najčastejšie na kruhových objazdoch v mestách, no stane sa aj, že na vás vyskočia z bušu.

V prípade, že sa chcete prepraviť taxíkom, myslite hlavne na to, že v Maroku je možné prevážať v taxíku iba troch cestujúcich.

Úsmev na tvár, ponožky na nohy. Ide sa do sveta!

Maroko  – všeobecné informácie

Hl. mesto:                        Rabat

Počet obyvateľov:          37 miliónov

Úradný jazyk:                  arabčina

Mena:                               marocký dirham

                                           10 MAD = 1 €

Časové pásmo:               -1 hodina

COVID

COVID -19

Pred vycestovaním si dôkladne preštudujte nároky cieľovej destinácie na stránke.

Treba myslieť aj na vyplnený zdravotný formulár.

Pre informácie týkajúce sa návratu na Slovensko si preštudujte túto stránku.

VÍZOVÁ POVINNOSŤ

Pre vstup do Maroka potrebujete mať platný cestovný pas na dobu mininálne 6 mesiacov po návrate. S Marokom má SR vyjednaný jednostranný bezvízový styk do 90 dní pobytu.

Autor

Ahojte, volám sa Roman. Mám 40 rokov, navštívil som 71 krajín a absolvoval 149 letov. Úsmev na tvár, ponožky na nohy! Ide sa do sveta.

Napísať komentár